Studievägledning

Studie- och yrkesvägledare heter Anna Nilsson Lindgren.

Telefon: 076 124 35 57
E-post: anna.nilsson.lindgren@edu.stockholm.se

SYV har sitt kontor i A-huset på översta våningen, rum A 408. Du når syv enklast och snabbast via mejl eller sms.

Högalidskolans studie- och yrkesvägledare arbetar bland annat med:

• Information för elever och föräldrar inför gymnasievalet
  • Enskilda vägledningssamtal för samtliga elever i åk 9
  • Ingår i elevhälsoteamet
  • Information och administration av prao i åk 8

Inför gymnasievalet

Viktigt! För löpande information håll koll på gymnasieantagningens hemsida: www.gyantagningen.se Här finns hela utbudet av program och skolor i Stockholms län, alla antagningspoäng, information om program, antagningsregler, kontaktuppgifter och tidplaner.

Bra länkar

Älvsjömässan

Beskrivning av gymnasiets kurser och ämnen (Skolverket)

Ansökan till nationella idrottsutbildningar börjar redan i oktober för vissa RID och NIU-idrotter

Utbildningsinfo (Planeringsverktyg mm Skolverket)

Gymnasieinfo (På många olika språk)

Välja och jämför skolor

Gymnasievalet

Gymnasievalet är en process som behöver få ta tid. Den börjar redan på våren i 8:an med lite lätt information till elever och vårdnadshavare. I årskurs 9 görs det stora jobbet som innebär att skaffa sig kunskap om alternativen som finns, kunskap om sina egna förmågor, drömmar och ambitionsnivå och till slut få ihop denna kunskap till ett bra eget val.

Tidsplan:

Sep-Okt       Gymnasieinformation i klass och på föräldramöte för vårdnadshavarna

Sep-Feb      Enskilda gymnasiesamtal med eleverna. Vårdnadshavare är välkomna!

Sep-Feb      Valrelaterade aktiviteter i undervisningen.

Nov               Gymnasiemässa i Älvsjö

Feb               15 februari görs valet digitalt med hjälp av en egen inloggningskod som skickats hem. Detta val baseras på höstterminens betyg.

April              Preliminärt valresultat visas. Möjlighet att ändra sitt val slutgiltigt om man behöver.

Juni              Slutintagningen görs baserad på slutbetyget i juni

Juli               Besked om slutgiltigt resultat visas och ska besvaras.

Juli-Aug       Reservintagning pågår fram till skolstart

Vad är ett bra val?

Ett bra val är ett val där du känner att du valt något som intresserar dig, som motsvarar hur mycket du orkar och vill plugga, som har rimlig resväg, som erbjuder det du behöver t ex läxläsning och matsal på skolan och är ett val som du baserat på dina egna önskemål och drömmar.

Hur många valalternativ ska jag ha?

Du kan välja hur många val du vill men det enda som är viktigt är att du gör så många val att du är säker på att du har en plats.

Du behöver därför ha koll på dina egna betyg och intagningsstatistiken. Har du 280 p och söker tio skolor som ligger på 280 p och högre då har du ett osäkert val om du däremot sökt tre skolor som ligger på 250 p, då har du ett hyfsat säkert val. Om du har koll på detta redan på höstterminen kan du lägga upp en plan för resten av studierna i 9:an och jobba mot det målet.