Sommarbrev juni 2017

Hej alla!

Nu är det snart dags igen!

Visst har det varit en lustig vår, för fyra veckor sedan snöade det, för två veckor sedan högsommar och i början av mars var det berså-väder och i skrivande stund är det styv kuling och ösregn, känns som höststorm, hursomhelst; vi får se tiden an…

Vårterminen har varit lite på likande sätt; ömsom vin ömsom vatten som man säger. Ett antal utlösta brandlarm i januari och februari följt av en lugn tid (gällande larm dvs.) som följdes av en rad smällare som kreverade runt skolan i april. Tack och lov ingen smäll inne i skolan, de flesta skedde utanför skolans område och också efter skoltid, men ändå händelser som inte är bra. Stora delar av skolan har jobbat intensivt för att komma till rätta med dessa upptåg. Smällarna i sig visade sig vara sk. bangers som kan beställas på nätet från Tjeckien, inga Kina-puffar om jag säger så… Som ett resultat av dessa händelser beslutade vi att installera övervakningskameror i korridorer och trapphus för att öka säkerheten för alla som har Högalidsskolan som arbetsplats samt att effektivisera utredningar av andra negativa saker som händer då och då som tex. stölder. Just detta med smällare känns som ett ofog som är än mer obehaglig just nu med tanke på vad som hände och sker i omvärlden.

Nu kanske jag låter negativ och att bilden av vår skola är en av oro och stök; men så är det verkligen inte. Däremot har vi med rätta en låg tröskel vad gäller händelser och aktiviteter som inte är önskvärda. Här vill jag passa på att framhålla det jobb och den betydelse skolans elevskyddsombud och elevrådets styrelse har. Som en påminnelse vill passa på att lyfta fram att när något händer som kan beskrivas som oroande med koppling till skolan informerar vi det vi kan på skolans hemsida så snart det går.

Ett faktum som varit på tapeten i media, med rätta vill jag verkligen hävda, är den lärarbrist som råder i vårt land. Orsakerna till detta är flera och omdebatterade. Dock, ett flertal medarbetare lämnar Högalidsskolan denna skolavslutning, orsakerna är varierande, ett antal pensionsavgångar, några går vidare i yrkeskarriären för att bli skolledare och någon tycker att ett decennium eller så på en och samma arbetsplats räcker samt tre nyinrättade tjänster pga. att skolan växer. Vad som är glädjande för oss är att antalet behöriga sökande på de utlysta tjänsterna har varit stort, så även kvalitén har det visat sig vid referenstagning. Helt ärligt vågar jag knappt yppa detta när jag träffar andra rektorer som ojar sig över situationen med få sökande osv. Här måste jag konstatera att det finns en positiv bild av Högalidsskolan som en bra arbetsplats. Vem sprider då en sådan bild följer då den retoriska frågan. Ja, det är ju ni föräldrar och era barn tillsammans med personalen på vår skola i första hand – detta gör mig väldigt glad och stolt. Så detta brevs inledande negativa ton förtas av en betydligt mer positiv bild när saker och ting sätts i perspektiv. Sett över hela läsåret är det allra mesta som skett på Högalidsskolan positivt med elever och personal som trivs och utvecklas.

Till hösten kan man säga att skolans renovering slutlig är helt över. Nu funderar ni säker på vad jag menar, bygget slutade ju för länge sedan. Jo, men inför ombyggnation drogs elevantalet ned för att kunna husera samtliga barn i skolbyggnaden (vilket lyckades). När höstterminen startar är skolan också fullt utbyggd vad gäller elevantal och landar därmed på 970 c:a.

En nyhet under vårterminen som blivit en succé är frukostservering, varje dag mellan kl. 7.00 och 7.50. Betydligt fler elever än vad jag kunde föreställa mig tar denna chans till en bra start på dagen. Föräldrar är också varmt välkomna - kostar en tjuga. Den som varit drivande i detta projekt är kökschef Peter Karlsson. Peters idé var att frukost skulle ge bättre studiero på lektioner i och med mätta magar men också lugnare stämning under lunchen i matsalen genom relationer som skapas mellan kökspersonal och elever under den lugna morgonstunden. Peter hade helt rätt. Upplägget för att kunna genomföra frukost bygger på att eleverna tar stort ansvar, det finns inte möjlighet att ha allokerade pedagoger som stå för tillsyn, vidare att Peter mer eller mindre bjuder på sin tid – en succé kort och gott, eleverna har tagit sitt ansvar vid frukosten perfekt.

I dag, onsdag eftermiddag, har just ”Vårfesten” genomförts. Detta är ett årligt evenemang med elevuppträdande som arrangeras av skolans Trivselråd för åk 6-9 och hålls på skolgården. I år tvingade dock nämnda regnkuling oss att vara i idrottssalen. Ett antal mycket talangfulla elever framförde musik i ett brett spektum – klassiskt pianostycke via rap till singer-songwriter och popballad. Allt mycket bra. Måste dock lyfta fram en stjärna i vardande som framträdde i dag: Valle Hedlund i 9B, artistnamn Valle H. Valle har en låt ni hittar på Spotify som heter Now – jättebra, tänk Nick Drake/James Taylor med en skopa Belle and Sebastian så har ni Valle H!

Ett annat årligt evenemang hölls förra veckan, niornas avslutningsmiddag. Som vanligt en högtidlig och stämningsfull tillställning med trerätters sittning, tal och stipendieutdelning. I år också en sketch av mentorerna i åk 9 – på Högalid finns det inte bara talang bland eleverna kan jag berätta. Under kvällen delade också Rotary ut stipendier till fyra elever som utmärkt sig inom ämnet matematik.

Avslutningsvis vill jag tacka för all feedback som når mig på olika vägar, positiv såväl som ibland mindre positiv. Även om jag med handen på hjärtat kan säga att det är en övervägande och ökande del positiv feedback. Jag framför alltid återkoppling till rätt adress så att säga, nyttigt och ofta en källa till glädje hos mottagaren. Fortsätt med att återkoppla till oss. Det är en ynnest att få jobba på Högalidsskolan och träffa era barn!

Som vanligt sker skolavslutningen i Högalidskyrkan, kl. 9.00 för årskurserna F-5 och kl. 10.30 för åk 6-9. Föräldrar och anhöriga är välkomna i mån av plats på orgelläktare och anvisade bänkrader.

 

Hoppas att ni alla får en riktigt varm och skön sommar med tid för vila och avkoppling!

Hälsningar Emil Kilsäter

 

Ps. Ha-ha! Klart att jag inte glömt! Tips till sommarens soundtrack!

Stones plattorna Goat Head Soup och It’s only Rock n Roll, båda från första halvan av 70-talet, är två personliga sommarfavoriter som funnit med sen lång tid tillbaka, just på sommaren. Också The Clash’s Combat Rock är en sommarplatta, framför allt B-sidan på Lp’n; Sean Flynn på hög volym utomhus i natten! Om ni passerar Karlshamns östra utkanter vid grilltid under sommaren och hör SpringsteensLondon -75 live (Hammersmith Odeon) kan det mycket väl vara från familjen Kilsäters… Av någon anledning blir det sällan klassisk musik på sommaren, mer rock, jazz och visa. En given sommarartist är Jimmy Buffet, okänd för flertalet européer men gigantisk i Nordamerika. Lyssna på plattorna Volcano och Banana Wind – there’s summer for you!

Men: ni måste som sagt lyssna på Högalidsskolans egen Valle H med Now!!!!

Annars är det som minnesgoda läsare vet – sommarens eviga kung är Evert!

Må väl!

/E

Dela:
Kategorier: