Till innehåll på sidan

Rektorn har ordet

Rektorsbrev sommar 2020

Hej alla!

 

Almanackan på väggen i mitt kontor indikerar månaden juni. Ytterligare en termin och ett läsår är snart till ända. Av alla mina terminer i skolans tjänst är denna den mest märkliga – naturligtvis.

Tiden sedan sportlovet har som ni alla vet varit exceptionell. För oss som har vår arbetsplats i Stockholms kommunala grundskolor har denna tid upplevts något schizofrent, under arbetsdagen är det mesta ungefär som vanligt – när arbetsdagen är till ända inträder man i den andra världen där mycket är förändrat. Sedan påsklovet har siffrorna för frånvaro bland elever och personal varit normala här på Högalid, eleverna är på plats och personalen är på plats. Ganska få elever har eller har haft undervisning på distans.

Personalen på skolan har under denna tid gjort ett utmärkt jobb. Att förhålla sig och gå till jobbet varje dag under en epidemi är en utmaning. Flera grupper i samhället tillsammans med lärare har jobbat på som vanligt och utsatt sig för risk att smittas. Så här kan jag konstatera att det trots allt gått ganska bra här på skolan. Vi har inte haft något som kan beskrivas som utbrott, varken bland elever eller bland personal även om en del varit sjuka i misstänkt Covid 19 samt i enstaka fall bekräftad.

Denna coronakris har påverkat människor olika och vi människor reagerar och förhåller oss till avvikande situationer på olika vis. En sak som varit tydligt under dessa månader är att antalet konflikter och kränkningar bland eleverna tydligt gått ned. Vad detta beror på överlåter jag till någon specialist att förklara. Men som man läst i berättelser om samhällen i kristillstånd så kan ett resultat av tillståndet vara att folk sluter sig samman och hjälps åt, förstår varandra och är rent av schysstare mot varandra. Så också eleverna på Högalidsskolan under denna tid.

Min upplevelse är att eleverna på Högalidsskolan tagit denna tid med lugn. Mycket få elever har uttryckt eller uppträtt oroat med anledning av läget. När gymnasierna stängde frågade så klart många elever när skolan stänger, men det klingade av efter någon vecka.

Att eleverna har förmåga att förhålla sig på detta vis har vi er föräldrar att tacka, ni gör ett bra jobb med era barn. Också våra pedagoger och de som träffar våra elever här på skolan får del i detta beröm – bra jobbat!

Nu står sommaren för dörren, sommarväder när dessa rader skrivs. Skönt efter en vår som inte direkt kan beskrivas som varm och skön, men den som längtar efter lite värme får njuta desto mer när det temperaturen går upp. Väderorakel tror sig veta att vi får en fin sommar, låt oss hoppas.

Sommaren kommer liksom våren också att bli annorlunda. Saker vi längtat efter under lång tid och sett fram emot blir inte av. Då gäller det att tänka nytt och göra det bästa av situationen. Trots allt har vi det bra i Svea rike. Minns en artikel i DN för en tid sedan skrivet av en sydafrikansk journalist som kort beskrev skillnaden att sitta i karantän i ett township och köra coronakarantän i Svedala, ja, lite skillnad är det ju…

Flera av er har säkert noterat den fristående byggnad på skolans område som ligger bakom huvudbyggnaden mot väster om man så säger. Denna byggnad har tidigare inhyst under olika perioder både fritids, förskoleklass och lågstadieklasser. Sedan flera år tillbaka stå byggnaden tom och är utdömd som arbetsplats. Planen har varit att detta hus skulle ersättas med en ny byggnad. Men, som ni kanske läst i lokalpressen under våren, så kommer inte detta att ske. Nu väntar vi på att byggnaden rivs.

Vår mångåriga medarbetare biträdande rektor Jan-Erik Svensson slutade här i mars månad. Jan-Erik har i mångt och mycket byggt upp framförallt högstadiet och betytt mycket för Högalidsskolan. I framtiden ska vår vän ägna sig åt andra saker i livet. Tack för allt Jan-Erik!

På Jan-Eriks stol har vi en ny arbetskamrat som heter Ia Jeckert. Ia har en lång karriär bakom sig som skolledare i Stockholm. Jag är mycket nöjd att ha Ia ombord. Hennes stora erfarenhet och breda kompetens, inte minst inom it-området, kommer att vara betydelsefull för vår skolans framtida utveckling.

Rebecca Seiter, lärare i tyska och svenska, höll föreläsning för skolans föräldraforum i mars. Detta skedde just innan nedstängning av externa samlingar. Föreläsningens tema var internetmobbing och nätetik och hur du som förälder kan agera förebyggande. Vi fick mycket positiv feedback på Rebeccas föreläsning. Jag tänker mig att detta tema i någon form ska fortsätta under nästa läsår. Även skolans personal kommer att få sig till livs denna viktiga information.

Hoppas att ni alla såg den fina klockan som elever i årskurs 2 gjort tillsammans med vår eminenta lärare mot fritidshem Sara Egnell. Under hela maj månad prydde detta alster Katarinahissen och lyste upp över Slussenbygget!

På tal om klocka… Ja, jag vet att den inte går… nu har vi en firma jag hoppas kan fixa den, håll tummarna.

Trots rådande omständigheter lyckades vi förra veckan genomföra niornas avslutningsmiddag på ett högtidligt vis. Klasserna och deras mentorer samlades i olika salar och fick maten uppkörd från köket. Många elever uttryckte stor tacksamhet att denna middag blev av och att det blev bra. Menyn var avkortad med en rätt, ingen förrätt denna gång. Det som serverades var oxfilé med bearnaisesås och pommes frites samt en grekisk sallad följt av kladdkaka med grädde. Menyn var skapad efter önskemål från eleverna. I vanlig ordning delade Rotary ut ett stipendium per klass till elever som utmärkt sig i ämnet matematik. Stipendiet är en check på 1 000:-.

Årets skolavslutning kommer att genomföras så att alla klasser med sin klasslärare eller sina mentorer samlas i klassrummen. Skolledningen mfl. kommer att hålla en ”tv-sändning” till klassrummen via teams med framträdande, tal och sång – ungefär som i kyrkan fast då på projektorduken i stället. En sändning per stadium. Under högstadiets avslutning delas skolans stipendier ut. Under dessa sändningar utgör skolans elevhälsoteam och stabspersonal kören, en riktigt bra kör faktiskt!

Brukar avsluta mina jul- och sommarbrev med att tacka för alla glada tillrop under terminen – denna gång är antalen och tyngden på dessa tillrop både många flera och uppskattningen som visas är större. Detta känns mycket bra och jag vill verkligen uttrycka min tacksamhet här, dessa ord värmer!

Sommarledigheten, som de allra flesta av oss står inför, tror jag är viktigare än någonsin. Tiden som varit och tiden som kommer kräver ledighet och avkoppling för att ladda batterierna. Ska ni ut på vägarna så ta det lugnt, det lär vara många svenskar på väg i riket denna sommar.

Ta hand om er och njut!

Glad Sommar!

Hälsningar Emil Kilsäter

 

 

 

Klart att jag inte glömde – musiktips (och lite andra tips)!

Sommarjazz

Album:

Cannonball Adderley & Sergio Mendes: Quiet nights of quiet stars – som titeln anger precis! Sax och piano!
Stan Getz Charlie Byrd: Jazz samba – mycket som ovan fast sax och gitarr! Varmt och skönt!
Miles Davis: Bitches brew – inte som ovan, mystiskt och tungt, trumpet! Om ovan är varmt och skönt är detta klibbigt och hett…

Sommarpop

Album:

Randy Crawford: Secret combination, “lagom soul”
Astrud Gilberto: The Astrud Gilberto album, svalt och skönt
Dusty Springfield: Dusty in Memphis, en klassiker som aldrig bleknar
Monica Zetterlund: samlingsalbumet “Z” är en makalöst samling fantastisk musik
Gilbert Becaud: Olympia 1983, alla Gilberts album från klassiska Olympia i Paris är bra men detta är en favorit
Zaz: Sur la route, liveplatta som svänger som attan!

 

Allt bäst på LP förstås – men spotify duger gott i bersån eller på balkongen eller på bryggan!

 

Andra tips:

Sommardeckare: Rennie Airths böcker om inspector Madden

Lättsam läsning: Gits Olssons bästa och Årets Ehrenmark (Torsten Ehrenmark), pocketböcker som kan förskaffas för några tior på antikvariat eller på loppis.

Podd: Snedtänkt med Kalle Lind (jo, ibland snackar han för mycket…)

Radioföljetongen (Sveriges radio) ”Lyktsken” av Michael Ondaatje.

Gamla avsnitt av Rendezvous (Sveriges radio).

Gamla sommarpratare från Sveriges radios arkiv!

 

Ta hand om er!

/E

 

 

Dela:
Kategorier: