Till innehåll på sidan

Rektorn har ordet

Rektorsbrev jul 2020

Julbrev 2020!

 

Hej alla!

Ja, hör ni, nu är det denna tid igen, en tid fylld av roliga aktiviteter och mysiga tillställningar och aktiviteter – men som bekant inte riktigt som vanligt detta år…

Här på skolan försöker vi göra vårt bästa för att elever och personal ska känna lite stämning. Matsalen har varit julpyntad sedan första advent liksom adventsljusstakar i fönstren.

 

I fredags genomfördes vårt traditionsenliga Luciatåg. Eleverna i årskurs 5 uppträdde för oss utan publik i ett förinspelat program. Hela skolan satt bänkad med fika framför sig och tog del av detta fina Lussetåg med härlig sång och musik. Det blev väldigt bra!

 

Det årliga julbordet för eleverna serverades i tisdags. Det mesta var som vanlig även om utbudet var något mindre (?) än vanligt, för att få till en snabbare genomströmning. Eleverna verkade lika nöjda som vanligt tack och lov. Även några elever från högstadiet som inte ville missa denna fest kom till skolan.. Som vanligt säger kökschef Peter innan att han ska dra ned på utbudet – i år skulle han definitivt dra ned på utbudet med tanke på köbildning. Det blev högst marginellt kan jag berätta… När dessa rader skrivs är undertecknad fortfarande proppmätt…

 

Som ni säkert vet nåddes vi i fredags av att grundskolornas högstadium skulle gå över till distansundervisning från och med tisdag 15 december. En omställning med kort varsel som lärarna främst fick hantera. Vad jag kan se i nuläget är att det gått väl och lärarna har gjort ett bra jobb för att få till denna förändring. Enligt rapporter är den generella bilden att eleverna svarat upp bra och undervisning har genomförts på distans. Hur det blir efter jullovet återstår att se. Det är viktigt att ni vårdnadshavare går in på Skolplattformen och läser eventuell ny information inför skolstarten i januari. Som ni säkert läst eller sett har Skolverket beslutat att ställa in de nationella proven för årskurs 6 och 9 för innevarande läsår. Årskurs 3 kommer att genomföra proven som planerat. Dessvärre har också beslut tagits av Utbildningsförvaltningen att ställa in vårens prao. På Högalidsskolan skulle årskurs 8 genomfört sin prao veckorna 15 och 16.

 

Med risk att ytterligare spä på dysterheten ytterligare måste jag dessvärre nämna läget här i Hornstull. Många har vittnat om att läget på denna del av Söder haft mer att önska under senaste halvåret eller så. Det man reagerarat på är andelen människor, som kan förknippas med missbruk och kriminalitet ökat i antal främst längs Långholmsgatan och i närliggande parker. Detta är tyvärr en upplevelse många delar. När ni har uppgifter eller ser pågående saker så ska ni inte tveka att kontakta polisen – akut ring 112 eller genom den digitala tjänsten ”Tipsa polisen” (googla tipsa polisen via webben). Att ringa 114 14 går också. Polisen känner väl till läget och är aktiva både synligt och mindre synligt. Också Stadsdelsförvaltningen har pågående planer och processer med målet att förbättra ordning och trygghet i detta grannskap. Vi samverkar i flera nätverk med externa aktörer. Bl.a. träffar vi regelbundet polis, fältassistenter, företrädare för parklekarna och Högalidskyrkan under rubriken ”Skyddsnätet”. Skolans kontaktpolis Mulle besöker oss så gott som varje vecka i förebyggande syfte. Vidare har vi god kontakt och kommunicerar regelbundet med företrädare för Hornstulls centrum, särskilt med Mats som är arbetsledare för ordningsvakterna där. Mats känner många av våra elever och är bra på att skapa goda relationer med ungdomar. Här på skolan är vi mycket noga med låsning av portar och hålla koll på vilka, som befinner sig i byggnaden och på skolgården. Våra rutiner här är tydliga och efterlevs väl. Vaktmästarna har en viktig rutin att varje morgon rondera skolgården och ta om hand om föremål och lämningar innan eleverna kommer.

 

Nu över till något roligt. Högalidsskolan fyller hundra år 2021. Detta jubileum ska naturligtvis högtidlighållas med pompa och ståt. Skolan invigdes hösten 1921 och det blir nu till hösten som också födelsedagen ska firas. Låt oss då verkligen hoppas att det går att genomföra en riktigt fest.

 

Kulturskolan har gjort comeback på Högalidsskolan efter flera års frånvaro, mycket bra tycker jag. Här begagnas skolans musiksalar för undervisning sen eftermiddag och kväll. Ta direkt kontakt med KS om ni är intresserade av tex. musikundervisning för era barn. Varmt välkomna tillbaka Kulturskolan!

 

Vi har blivit med husdjur här på skolan. Två rödbruna ursöta kanaljer som hoppar runt i träd och på fasad samt stundom på skolgården. Eleverna har naturligtvis döpt dessa ekorrar till Piff och Puff. På tal om jul! Än har vi inte någon Pluto, men man vet inte vad som händer så här dagarna innan jul …

 

Jag behöver er hjälp med en sak. Vi har problem med den automatiska släckningen av skolans inomhusbelysning. All ljusarmatur ska släckas per automatik om det inte finns någon rörelse i lokalen. Denna funktion fungerar inte överallt som den ska. Ni som bor grannar med skolan eller som är på kvällspromenad och ser att det är tänt när det inte ska vara tänt, dvs. under kvällar och helger, snälla skicka mig ett mail och ange när och ungefär var det lyser (kan ni ta bild och skicka är det ännu bättre). Det är inte bra att vi slösar med energi på detta vis. Om fastighetsägaren ska kunna åtgärda måste vi få in underlag. Tack på förhand!

 

Slutligen vill jag framföra följande med den största tydlighet och tyngd: personalen på Högalidsskolan är fantastisk. Ett antal yrkesgrupper har - under denna dystra tid vi befinner oss i - tagit ett större ansvar och utsatt sig för smitta i högre grad än många andra i vårt samhälle – skolpersonalen är en av dessa yrkesgrupper – samhällsbärare. Utan dessa hade samhället imploderat. Beroende på jultradition ni har hos er så önskar jag att ni inkluderar skolpersonalen i er julbön, julskål, jultankar, julhurra, nyårsönskning eller vad det nu kan vara – det är de värda. Dessa hjältar har stått pall i en och en halv termin och levererat goda resultat trots förutsättningarna. Imponerande!

 

Andra att berömma är våra elever, våra barn som också påverkas av läget, även om de inte i så högutsträckning blir just sjuka. Detta är en upplevelse de kommer att komma ihåg resten av sina liv. Min farmor berättade vid några tillfällen om Spanska sjukan 1920, också min mormor berättade att hon förlorade en bror i spanskan. När dagens barn blir far- och morföräldrar kommer de också komma ihåg Covid 2020. Hoppas då att minnet är att vi vuxna gjorde det vi kunde för att det skulle bli bra för dem.

 

Innehållet i årets julbrev blev något dystert beroende på this covid shit year som en brittisk vän uttryckte sig häromdagen (ursäkta språkbruket här). Det gäller att stå ut – det blir bättre.

Låt oss verkligen tro på att år 2021 blir ett gott år och att pandemin äntligen lägger sig.

 

Önskar er en riktig God Jul och ett Gott Nytt år!

/Emil Kilsäter, rektor

 

Klart att jag inte glömt, musiktips Julen 2020!

Här gäller det ju verkligen att lyfta sinnet och stämningen med musikens kraft! I år har jag grävt djup i skivhyllan. Bara gammalt, men ändå lite olika, jazzigt, klassiskt, lite poppigt, lite folky och lite country!

  • Favorite Carols from King's: Choir from King’s college Cambridge – vackert klassiskt, bra inspelning från emi.
  • The Christmas Album: Berliner Philharmoniker, som ovan, bra låtval.
  • Christmas With Conniff: Ray Conniff. Bakgrundspop!
  • Ella Wishes You A Swinging Christmas: Ella Fitzgerald. Juljazz med Ella!
  • The Classic Christmas Album: Willie Nelson, stämningsfullt.
  • Ally McBeal: A Very Ally Christmas: Vonda Shepard, svängigt från tv-serien ni vet!
  • The Doris Day Christmas Album: Doris Day, idel välkända standardlåtar!
  • The Bell’s of Dublin: The Chieftains, en gammal favorit som jag nämnt tidigare

 

 

Dela:
Kategorier: