Rektorn har ordet

Sommarbrev juni 2018

Hej alla!

I dag skriver vi måndag 4 juni; sommaren har anlänt med råge (men jag klagar inte!).

Som ni säkert hört råder det ingen brist på sommarvärme inne i Högalidsskolan, snarare kan man hyra ut skolans lokaler som träningsanläggning för FN-soldater som ska till Mali och behöver förbereda sig för värmen där (ok, några klagar…). Anledningen till den höga innetemperaturen är naturligtvis den höga yttertemperaturen och det starka solskenet. För att få ned innetemperaturen räcker det inte med vanlig ventilation, luften måste också kylas. Luftkonditionering är inte tillåtet i Stockholms stads lokaler. Anledningen till detta är bl a att luftkonditionering är mycket energikrävande, och det är väl just energiförbrukningen vi ska fundera över med tanke på att det aldrig har noterats en så varm majmånad någonsin. Vår fina tegelbyggnad fungerar som ett värmemagasin och som ett växthus på grund av alla fönster. Markiser hade säkert varit en bra idé men dessvärre är just markiser inte en installation skönhetsrådet jublar över på byggnader som anses ha ett kulturhistoriskt värde. En insats som visat sig effektiv tidigare är att fastighetsägaren har genom ventilationssystemet dragit in kall nattluft i huset, dock har den senaste tidens höga lufttemperaturer gjort att effekten blivit marginell. Våra fantastiska vaktmästare, Yahya och Stefan, har länsat närliggande butiker som saluför bordsfläktar, dessa har i en del rum gjort läget lite mer drägligt.  Kontentan här är nog tyvärr att vi som har Högalidsskolan som arbetsplats måste stå ut helt enkelt – glöm som sagt inte att det är rekordvärme vi drabbats av (eller välsignats med, beroende på hur man ser saken – eller kanske snarare, var man befinner sig…).

Högalidsskolan har väl aldrig varit i framkant gällande digitala hjälpmedel och verktyg i undervisningen, vilket det nu ska bli ändring på. Även om hög grad av digitalisering inte på något vis med automatik innebär hög måluppfyllelse. Pedagogerna på Högalid har bevisligen lyckats ge eleverna goda kunskaper utan fullt med datorer. När höstterminen startar har vi första delen av en digital satsning på plats. Om man ska kvantifiera denna så kan vi kalla det för en ”ett till tre-satsning”, d v s en dator på tre elever. Visst, många skolor skryter med en dator per elev men där är vi ännu inte. Frågan är vidare huruvida det kvantitativa antalet är avgörande, det viktiga är att göra rätt med de digitala verktyg som finns tillgängliga. T ex har vår granne Södermalmsskolan lyckats mycket bra med just med denna formel. Södermalmsskolan är lite av en förebild när vi satsar digitalt. Den typ av enhet som vi har valt är iPad först och främst. Här finns det hur många åsikter som helst för och emot iPad respektive PC så det räcker och bli över. Vårt beslut grundar sig i just framgångsrika lärares och skolors erfarenheter. En av Stockholms Stads främsta IT-pedagoger Camilla Diaz, som jobbar på just Södermalmsskolan, kommer hit i juni och ska inspirera oss och dela med sig av sin kunskap.

Stockholms stad har i många år använt sig av Skolwebben som kommunikationsverktyg m m. Skolwebben ersätts under det kommande läsåret med något som kallas Skolplattformen. Skolwebben har tyvärr varit behäftad med ryktet att inte vara helt tillförlitlig, sant eller falskt. Enligt dem som vet kommer Skolplattformen vara mycket bättre och mer användarvänlig.

Något som jag är säker på ingen undgått är bokstavskombinationen GDPR (General Data Protection Regulation). Denna nya lag (eller samling av lagar) ersatte PUL (personuppgiftslagen) i slutet av maj. Vi på Högalidsskolan håller på att ändra rutiner för att uppfylla innehållet. Utbildningsförvaltningen är här mycket stöttande och behjälplig. Vad jag förstår är skillnaden mellan det gamla och det nya för oss som skola ganska enkel att uppfylla. Det är som sagt en del rutiner som vi måste göra på ett litet annorlunda vis. Stadens egna, stora övergripande system är redan då vi börjar bruka dem anpassade för GDPR.

I tisdags  kväll höll vi en av årets stora högtider: niornas avslutningsmiddag. Som vanligt en mycket högtidlig tillställning med tre rätter, tal, musik, uppträdande och stipendieutdelning. Som vanligt briljerade köket och serverade bl a oxfilé till huvudrätt! Fyra elever i årskurs 9 erhöll Rotary Högalids stipendium i matematik à 1 000kr.

Valrörelsen är som bekant i gång och därmed slaget om att framstå som mest skolvänlig, t ex tror jag att Dagens Nyheter förra veckan hade artiklar om skolan nästa varje dag. Ofta känner man igen sig, ibland inte. De olika politiska partiernas vilja skiljer sig inte så där jättemycket med något undantag. Visst, parollerna kan det då och då vara stor skillnad på men i programmen är det väl inte så där jättestor skillnad: mer pengar, mer lärare, mindre klasser, mer IT, mer trygghet samt mer ordning och reda är väl de vanligaste utvecklingsområdena som våra folkvalda (eller de som vill ha våra röster) har funderat ut. Låt oss hoppas på det bästa.

En sak som Skolverkets nya generaldirektör Peter Fredriksson har sagt i några intervjuer är vikten av att anstränga sig som elev. Ansträngning har inte varit något vi i skolan talat om på många år. Det har ansetts som gammalmodigt och faktiskt politiskt inkorrekt att påtala denna uråldriga framgångsfaktor för oss människor. Gammal som ung, lärare som elev, rektor som elevassistent - ska man lyckas med något, som t ex att lära sig något, är ansträngning något som oftast krävs. Tyvärr har forskningen ännu inte funnit på en metod där kunskap kan hällas ned i en människa eller ympas in. Sen är ju verkligheten som alltid orättvis, en del av oss måste anstränga oss mer för att lära sig en sak där andra kan ha det lättare. Generellt tror jag att just vikten av en del ansträngning är något som vi i skolan måste bli mer tydliga med.

På fredag är det dags igen – skolavslutning! Som vanligt är vi i Högalidsskyrkan. En förändring från tidigare är att vi kommer att ha tre sittningar i stället för två. Vi siktar på ganska korta sittningar, 30-40 minuter med sång, musik och tal (och stipendier i åk 9). F-3 kl. 9.00, åk 4-6 kl. 10.00 och åk 7-9 kl. 11.00. Föräldrar och andra intresserade är varmt välkomna i mån av plats, det kommer att finnas lite mer plats för nära och kära nu med tre sittningar. Värdar är på plats för att ta emot och instruera var i kyrkan besökare kan slå sig ned.

Måndag 20 augusti drar vi igång igen med nya och friska tag!

Som vanligt vill jag tacka er föräldrar för det gångna läsåret, tack för alla positiva och uppskattande e-postbrev och samtal samt matnyttig återkoppling och intressanta förslag.

 

Ha nu en riktigt fin sommar!

Hälsningar Emil Kilsäter

 

Ps. nejnejnej, jag har inte glömt- here goes:

Sommarens spotifylista måste naturligtvis ha ryska kopplingar eller anspelningar

 

Spotifylista: Inspiration Ryssland!

 • The Beatles: Back in the USSR

  Kommentar överflödig.

 • Boney M: Rasputin

 • Discodängan från 70-talet som blev en megahit i Ryssland efter murens fall.

 • Gilbert Becaud: Nathalie

  Underbar låt från 1964, en av GBs största hittar (och hade några…). Kolla youtube på den tidiga ”rockvideon” med Gilbert promenerandes runt på Röda torget. Fanns en fäbless för ryskt/sovjetiskt bland flera av 60-talets franska storheter. Hursomhelst; underbart!

 • Gilbert Becaude: Fille de Nathalie

  Uppföljningen, eller del två om man vill, på ovan nästan 20 år efteråt. Minst lika bra låt.

 • The Lord of the new church: Russian roulette (lite långsökt; ja, jag vet)

  En s.k. supergrupp som inte fick det genomslag de förtjänade (i alla fall musikaliskt…)

 • Adolfsson & Falk: Var kommer barnen in

  Flitigt spelad på P3 under 80-talet.

 • Matt Munro: From Russia with love

  Bond-tema från film med samma namn (Agent 007 ser rött var den svenska titeln). Snygg låt, britten Matt hade flera fina låtar i samma stil på 60-talet.

 • Scorpions: Wind of Change

  En låt man tyckte var ett pekoral när den kom ut, men jag erkänner glatt att jag omvärderat låten. Texten speglar den stora optimism som fanns i Europa efter murens fall. Betänk textraden ”And did you ever think we could be as close as brothers”; tyskar födda strax efter kriget sjunger med adress till sina ”nya” ryska bröder.

 • Frank Sinatra: Somewere my love (Lara’s theme)

  Ledmotivet från storfilmen Doktor Zivago. Ligger på en av favoritplattorna i Old blue eyes katalog: That’s life!

 • Beirut: Gulag orkestar (album) (ännu mer långsökt kanske…)

  Denna grupp/tidvis enmansorkester är en kanonplatta. Förvånande att ursprunget är, trots tonerna och namnet, Amerikas sydvästra hörn.

 • Ivan Rebroff: Patrouille Cosaque

  Denne tysk, som inte hette Ivan, gjorde sig känd som sångare av rysk och östeuropeisk folkmusik, poserade ofta i kosackmundering. Han var en superkändis i bl.a. Tyskland och Frankrike på 70-talet. Gick in i sin roll så seriöst att de flesta trodde att han var just ryss. Fantastisk röst har han i alla fall och låtarna är väl värda och lyssna på!

Glöm inte Evert och bossa!

 

Ha det nu bra!

/Emil

Dela:
Kategorier: