Rektor Emils Julbrev

December 2017

Tisdagen den 19e december kl. 13.10: Phuu…, har just avslutat tjänstgöring som matsalsvärd under elevernas traditionella julbord – ett i ordets rätta bemärkelse dignande sådant! Att utspisa dryga 1 000 julbordsgäster på lite mer än två timmar är en utmaning; men det gick helt lysande! En av våra senast anställda lärare kommenterade att ”det enda som saknades på bordet var äppelmos”, det ger en bild av omfattningen. Vilka fina elever vi har på Högalidsskolan, tack för att ni ger oss detta förtroende!

Lucia firades i Högalidskyrkan med ett synnerligen lyckat luciatåg med fin sång och musik och en exemplarisk publik, att få just över 900 (förskoleklass firar i klassrummen) elever att sitta och lyssna på ett sådant vis är inte lätt, guldstjärna till våra elever och deras pedagoger.

Ja, gott folk; nu är det dags igen. Julen är snart här. Ett välförtjänt avbrott i arbetet både för barn och vuxna. Tid för sammanfattning och eftertanke, men också för att samla kraft inför vårterminen.

Högalidsskolans form och storlek är från och med den gångna terminen som det är planerat; ett tusental elever och ca 150 vuxna som ska leda och lära ut, en stor arbetsplats – en av de större i stadsdelen faktiskt. Dock är det inte säkert att eleverna upplever denna storlek då skolans utformning innebär att de olika stadierna håller till i olika flyglar, vilket gör att skolan upplevs mindre helt enkelt.

En av utmaningarna vi står inför, och som vi delar med de flesta skolor i landet, är att öka digitaliseringsgraden, i undervisningen såväl som administrativt och kommunikativt. Samt att ta steg i riktning mot att börja lära ut programmering. I ämnena matematik och teknik finns det krav kopplade till programmering från och med höstterminen 2018 vilket kommer att kräva insatser rörande material och kompetens. Vi planerar för att det ska kunna genomföras på ett bra sätt.

En annan förändring som blir verklighet 2018 är att förskoleklass blir obligatorisk, det vill säga skolplikten sänks från barnets sjunde levnadsår till det sjätte. I praktiken kommer detta förmodligen inte att betyda så mycket för Högalidsskolan då de allra flesta av våra sexåringar har valt att gå i f-klass.

Ett annat uppdrag som grundskolan har fått är att eleverna ska ha organiserad rörelse varje dag. Rörelsens form är inte beskriven. Här finns många idéer av vilka flera tillämpas redan i dag, bland annat i det sk. trivselprojektet som flera av er säkert har hört talas om. Ett fint hjälpmedel som vi på Högalidsskolan har fått av Staden är två rörelsebanor; en innebana placerad i en korridor högst upp i A-huset samt en utebana placerad i Rosengården (den muromgärdade delen av skolgården belägen nära trappan ned till bron över Långholmsgatan). I skrivande stund är inte banorna helt klara för användning men ska så vara i januari.

Under första hälften av 2018 kommer idrottsförvaltningen släppa på kvällsuthyrning, från kl. 18.30 måndag-fredag, av Högalidsskolans idrottssalar för föreningar och andra. Ni som är intresserade ska höra av sig till lokalbokningen Stockholms Stad (googla Lokalbokningen Stockholms Stad så hittar ni).

I frågesportsklassikern ”Vi i 5:an” har klass 5A nått framgång. Klara för distriktsfinal! Klassen intervjuades i radio P4 förra veckan och nästa steg är att tävla i direktsändning på plats i Radiohuset – stort! Kommer bli spännande att följa. Låt oss alla hålla tummarna!

På låg- och mellanstadiet har man varit med och uppmärksammat att Per-Anders Fogelström föddes för 100 år sedan. I ett projekt genom Stockholms Stad har eleverna skrivit texter på temat ”Mina drömmars stad” som publicerats i bokform. Riktigt bra! Texterna finns också att se på webbplatsen www.fogelstrom2017.se

Återigen; stort tack för att ni ger oss förtroendet att ta hand om era barn, det är en ära! Tack också för årets och terminens alla positiva tillrop till ledning såväl som till personal – alltid lika värmande att få.

Vill önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Ta hand om er!

Hälsningar Emil Kilsäter

Ps. Nixpixlingontrix, jag har inte glömt!

Julmusiktips!

- En klassisk favorit sen flera år tillbaka är samlingen: Original masters The Christmas Album/Das Weihnachtsalbum,musik av Bach, Corelli, Handel med flera. framförda av artister som till exempel Dietrich Fischer-Dieskau, Irmgard Seefried, Fritz Wunderlich och Donkosacken Serge Jaroff och hans kör. Traditionella sånger och julsånger med tyngd på det tyska språkområdet. Deutsche Grammophon naturligtvis.

-Fynd i egna hyllan: Nils Landgren: Christmas with my friends V – jättebra, kommer inte ihåg när jag köpte plattan men en julklapp i förtid om säger så! Sväng!

-Wille Nelsons julplatta från 2010: The Classic Christmas Album, finns endast en sak att säga här: lyssna!

- Lite annorlunda julmusik kan man spisa från Londonduon Chas 'n' Dave. Tex. plattan A Cockney Christmas With Chas 'n' Dave. Välkända låtar de flesta med lite annat stuk, mer Alf Garnet än Morden i Midsomer om säger så. Lyssna!

- Spotifylista just nu: Eagels/please come home for christmas-Joni Mitchell/ River-The Band/Christmas must be tonight-Keith Richard/Run Rudolf Run-Elvis/I’ll be home for Christmas-Louie Armstrong/ Zat you Santa Claus, Frank Sinatra/Whatever happened to Christmas, The Chieftains&Elvis Costello/St.Stephen’s Day Murders, Charles Aznavour/Noel a Paris, Mahailia Jackson/Silent Night, Holy Night, Kim Larsen/ Julen har bragt velsignet bud, Anders Matthesen/ Jul på Vesterbro

Håll tillgodo och njut!